De wereld is een dorp geworden. We kunnen alle producten van over de hele wereld kopen, gewoon hier bij ons, in de winkel om de hoek. Afstanden en seizoenen houden je niet tegen. Een voorjaarsaardbei komt uit Spanje en boontjes uit het verre Afrika. Zonder enige moeite liggen ze in je winkelkar. Onze ecologische voetafdruk kan gigantisch worden als we ons hier niet bewust van worden en toegeven aan ieder pleziertje.
Wijn proeven
Ook voor wijn is er keuze tussen de grote wijnlanden van Europa, maar evengoed zijn er wijnen uit Australië, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika beschikbaar. Als wijnliefhebber vind je het natuurlijk fijn om eens een wereldwijntje te proeven. Toch kan het bizar zijn om een wijn van duizenden kilometers ver te drinken terwijl een van onze buurlanden, zoals Frankrijk, het wijnland bij uitstek is. Wil je een beperkte ecologische voetafdruk? Dan is je keuze snel gemaakt om een Franse rode wijn te kopen. Het grootste ecologische voordeel is dat de wijn minder afstand moet afleggen om in onze winkelrekken te liggen.
Bubbels van eigen bodem
Je basis wijnkennis is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op grote Franse druivenrassen en Franse wijnstreken. Een fles champagne mag wettelijk gezien enkel afkomstig zijn uit de Champagnestreek. Hoewel de klimaatverandering het misschien mogelijk maakt om op termijn hier dezelfde finesse te bereiken, zullen we hier nooit de echte champagne kunnen verbouwen. Hooguit zullen we binnen enkele tientallen jaren kunnen spreken over een glaasje ‘Hagelander’ of ‘Haspengouwer’.
Franse trots
Een andere wijnstreek die synoniem staat voor de wijn die er verbouwd wordt, is Bordeaux. Deze streek heeft deelregio’s die wijnen voortbrengen die al even klinkend zijn, denk maar aan een Saint-Emilion of een Médoc. Er zijn drie druivenrassen die overwegend aanwezig zijn in de Bordeauxstreek: cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. De namen van de druiven werden ook meteen de namen van de wijnen. Als je dus een rode wijn Merlot zoekt, vind je een wijn met hoofdzakelijk dit druivenras, al kan er ook een bepaald percentage van een ander druivenras in verwerkt zijn.
Denk je aan ons eigen land om een soortgelijke Bordeaux voort te brengen? Helaas is het klimaat hier niet ideaal om de druivenrassen uit de Bordeaux volledig tot rijping te laten komen. Laat je dus niet verleiden om wijnstokken te kopen op vakantie in Frankrijk, want de kans dat je binnenkort hier zelf een Bordeaux wijn kunt maken is bijna nihil.
Ook de tafeldruiven die je hier koopt, rijpen wel, maar de balans tussen suikers en zuren is niet optimaal voor de wijnbouw. Je zou met andere woorden zelf een wijntje kunnen maken met een lage ecologische voetafdruk, maar onthoud toch nog steeds de uitdrukking: “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.”
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comentários