We kunnen er niet omheen: er staat een prijzige winter voor de deur. De energieprijzen zijn enorm gestegen, wat ons tegenhoudt om de verwarming een graadje hoger te zetten. Dat is op zich niet slecht voor het milieu, denk ik dan maar. Aangezien ik duurzaamheid hoog in het vaandel draag en ik deze winter graag met een positieve mind tegemoet ga, heb ik enkele tips verzameld om er een duurzame winter van te maken. Je leest er alles over in dit artikel.
1. Een graadje minder
Dikketruiendag is een concept dat al langer bekend is. Een keer per jaar zetten we met z’n alleen de verwarming een paar graadjes lager en trekken we een extra dikke trui aan. Dit doen we om aandacht te vragen voor het klimaat dat in een sneltempo verandert.
Ik raad je aan om de verwarming een graadje lager te zetten in huis, en niet enkel op Dikketruiendag. Zet de temperatuur op 19 graden in plaats van 20 graden, bijvoorbeeld. Bij mij thuis staat het op 18 graden. Vind je het wat fris, trek dan een dikke trui of een winterjas aan om goed op te warmen. Niet alleen het milieu, maar ook je energiefactuur zal je dankbaar zijn.
2. Kleine ingrepen in huis
Last van tocht in huis? Check dan even of er geen kieren zijn aan ramen en deuren die je kan afsluiten met tochtstrips of isolatie. Een kleine ingreep met een grote impact.
Heb je het snel koud? Dan loop je ongetwijfeld met een extra dikke trui rond in huis. Maar dat heeft niet veel zin als je op sokken of blote voeten loopt, want als je voeten koud hebben, heeft de rest van je lichaam dat ook. Een paar dikke sokken of extra warme en zachte pantoffels voor het hele gezin zijn dus een grote aanrader voor deze winter. Nog een tip: leg flanellen lakens op je bed. Die voelen veel warmer aan dan katoenen lakens en houden je lichaam op temperatuur. Flanel wordt ook zachter na elke wasbeurt, dus deze lakens zijn écht handig in de winter.
3. Gezellig én duurzaam
De winter is de gezelligste periode van het jaar, of zo denk ik er toch over. Het wordt vroeg donker, dus dat is het perfecte excuus om kaarsjes aan te steken. Gezellig en ze geven warmte af. De meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffine, uit de aardolieindustrie, daarom kies ik liever voor kaarsen gemaakt van duurzaam geteeld sojawas of bijenwas.
In de winter is het natuurlijk ook Kerstmis, geweldig! We halen met z’n allen de kerstboom, kerstlichtjes en kerstballen boven om er met vrienden en familie een fijne tijd van te maken. Een echte kerstboom heeft zo’n charme, maar ik vind het zonde om bomen om te haken, dus mijn voorkeur gaat naar kunstkerstbomen. Tegenwoordig zijn de kunstkerstbomen zo mooi gemaakt dat je ze amper kan onderscheiden van een echte boom. Het is bovendien een duurzame keuze, want zo’n kunstkerstboom gaat lang mee en kan je jaar na jaar in de woonkamer zetten en versieren.
Wanneer je geen nieuwe kunstkerstboom wil of kan kopen, vind je ook heel wat tweedehandsexmplaren aan een goede prijs. Je kan ook een kerstboom achterwege laten en creatief aan de slag gaan door decoratie te maken van materialen die je al thuis liggen hebt. Lekker gezellig, toch!
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments