Duurzaamheid is iets wat ik hoog in het vaandel draag. Respect voor het milieu en onze planeet goed behandelen is dan ook belangrijk. Probeer jij ook een duurzame levensstijl te hanteren? Ik geef je alvast enkele tips om duurzaam te koken.
Pas je keuken aan
Plaats je een nieuwe keuken, neem dan duurzame beslissingen. Denk bijvoorbeeld goed na over welke kookplaat je aanschaft. Een gasvuur is een absolute no go, want gas is zeer slecht voor het milieu en stoot veel CO₂ gassen uit. Een milieuzuinigere optie is een elektrische kookplaat en bij voorkeur een inductiekookplaat, want die een pak zuiniger. Tegenwoordig vind je dan ook heel wat pannensets die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Je herkent deze pannen aan hun bodem met magnetisch veld. Het is belangrijk dat je de juiste pannen koopt, want anders vervormen ze. Als je deze pannen aankoopt, let er dan wel even op dat ze PFAS-vrij zijn. Deze chemicaliën zitten in heel wat producten, zijn schadelijk en het duurt wel 1000 jaar voordat ze volledig verdwenen zijn. PFAS vermijd je dus maar beter in de keuken.
Maak een weekmenu
Doe je boodschappen in de supermarkt, dan kom je vaak met veel te veel spullen naar huis. Het is je wellicht ook al overkomen: je koopt te veel eten dat vervolgens slecht wordt, waardoor je dat voedsel moet weggooien. Voedselverspilling is dan ook een groot probleem. Cijfers uit 2021 geven aan dat Belgen gemiddeld 345 kilogram voedsel per persoon verspillen. Denk erover na om een weekmenu te maken. Schrijf voor de hele week op wat je gaat eten en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Noedels en scampi’s voor een gerechtje in de wokpan, eieren en bladerdeeg voor een quiche en noem maar op. Bekijk ook goed hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt, zodat je je in de winkel strikt aan je lijstje kan houden. Op deze manier zal je alles opeten wat je voorzien hebt en hoef je geen voedsel weg te gooien.
Restjesdag
Heb je ondanks je weekmenu toch nog wat restjes in de koelkast liggen? Gooi die dan zeker niet weg, maar gebruik ze op restjesdag. Met overrijp fruit kan je makkelijk een smoothie maken. Overrijpe bananen gebruik je om een heerlijk bananenbrood te maken. Daarnaast is soep een goede en gezonde maaltijd waarin je restjes kan verwerken. Nog een tip: als je een gerecht maakt en je hebt bijvoorbeeld aspergeschillen over, dan kan je die invriezen om later in soep te gebruiken. Gooi je groenafval dus niet zomaar weg en verspil zo nog minder voedsel!
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, (online) workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments