We lezen overal dat mensen kampen met slaapproblemen, en de nadelen van slapeloze nachten zijn absoluut niet te onderschatten: niet alleen voor onze lichamelijke, maar ook psychische gezondheid moet ons lichaam kunnen rusten en herstellen voor de volgende dag.
Slaap inhalen is een fabeltje
Dat je slaap kan “inhalen” door in het weekend eens goed uit te slapen, is eigenlijk een fabeltje. Maar als je dieper en intenser slaapt, herstelt je lichaam wel beter. Een kwalitatieve nachtrust in het weekend kan dus natuurlijk wel voordelig zijn. Maar eigenlijk is het belangrijk om elke dag genoeg uren per nacht te slapen. Zo slaapt een volwassene gemiddeld tussen 6 à 8 uur. Hoe creëer je nu zo’n routine? Dat begint met een zen-slaapkamer en een relax-moment met een boek of rustige muziek voor je gaat slapen.
Creëer een rustgevende slaapkamer
Met natuurlijke stoffen zoals bio-katoen en linnen en zachte kleuren creëer je een zen-ruimte. Daarnaast is het belangrijk dat je slaapkamer enkel dient om te slapen: laat je laptop dus op je bureau, je avondeten in de keuken en je tv in de woonkamer. Haal alle prikkels weg zoals tablets, en liefst ook smartphones. Verlucht je kamer regelmatig, en houd je kamer koel. Het heeft dus geen zin om je verwarming aan te zetten in de herfst of lente, want in een ruimte van 18°C slaap je optimaal, en zo ben je ook weer zuiniger met je energie. Kies ten slotte voor ademend en duurzaam beddengoed zoals katoen of bamboe, en kijk uit om een latex matras te kopen.
Beddengoed ecologisch reinigen
Eens je goede materialen hebt, wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Was je lakens dus met biologisch wasmiddel en laat het buiten drogen. Verlucht ook regelmatig je donsdeken. Een kussen vervang je best na 2 à 3 jaar. Je hoeft je kussen niet weg te gooien, maar kan hem schenken aan een dierenasiel, inzamelpunten of je kan hem hergebruiken om in de tuin te werken of mee te poetsen. Wist je trouwens dat er ook ecologische oplossingen bestaan bij huisstofmijt? Probiotica kan worden ingezet om geuren en vlekken te verwijderen en deze werken ook antiallergisch.
Verschillende ritmes en houdingen
Elk lichaam is anders: dus elk bed mag ook anders zijn. Veel koppels kiezen ervoor om op verschillende matrassen te slapen. De ene is een buikslaper, de andere een rugslaper en terwijl de ene al wat meer woelt, heeft de andere nood aan absolute stilte. Je kan twee eenpersoonsmatrassen combineren, maar dat zorgt voor zo’n stomme spleet, en gezellig is anders. Kies daarom een tweepersoons topper, of een duo-rits om je matrassen samen te voegen.
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments