top of page

Eerlijke mode hoeft niet duur te zijn! Ontdek onze 8 tips


Eerlijke mode en fair fashion in Gent, Brussel en Antwerpen. Tips & tricks duurzame mode en ecologische mode.

‘Ik wil zeker eerlijke en duurzame kledij kopen, maar da’s vaak zo duur!’ Klinkt dit je bekend in de oren? Het is een idee dat heel wat mensen hebben, maar eigenlijk klopt het niet helemaal.

Inderdaad, aan duurzame merken hangt vaak een hoger prijskaartje vast, dan aan de kledij die je vindt in de grotere, goedkopere ketens. Maar eigenlijk kan je beiden niet met elkaar vergelijken.


Fair fashion: duurzame merken of vintage? Duurzame merken hebben vaak hogere productiekosten omdat ze milieuvriendelijke stoffen en eerlijke productiemethoden gebruiken. Vaak maken ze ook gebruik van bijzondere productieprocessen zoals ambachtelijke naaitechnieken of productie in eigen land, waardoor hun collecties ingewikkelder en ook duurder worden om te maken. Die factoren spelen dus een rol bij de prijs die jij uiteindelijk betaalt voor die trui of dat kleedje.

Maar fair fashion, is meer dan alleen de duurzame merken. Kiezen voor vintage is ook beter voor de planeet dan wanneer je telkens op zoek gaat naar nieuwe kleding. Wist je dat we 5 keer zoveel kledij kopen als onze grootouders en een kledingstuk gemiddeld maar 7 keren dragen voor we het weggooien of vergeten achteraan in onze kast? Door te kiezen voor tweedehands, zorg je ervoor dat een kledingstuk langer in omloop blijft, voor het op de afvalberg terechtkomt.

Het is echt mogelijk om fair fashion te shoppen terwijl je lief bent voor je portemonnee en de planeet. Met de juiste informatie weet je waar je rekening mee kan houden wanneer je de volgende keer gaat winkelen. Want eerlijke mode is sowieso dichterbij en minder duur dan je denkt. Wij zetten hieronder 8 tips op een rijtje die je op weg kunnen helpen om betaalbare, groene en eerlijke mode te shoppen.


Vintage en tweedehandswinkels in Gent, Brussel, Antwerpen. Duurzame mode Belgie.

1. Tweedehandswinkels: voor ieder wat wils

Mag het voor jou gerust eens tweedehands zijn? Opties genoeg om jouw kledingkast op een verantwoorde manier nieuw leven in te blazen! Aan keuze is er alvast geen gebrek, want in elke grote stad in België vind je tegenwoordig een tweedehandswinkel. Sommige zijn duurder en richten zich specifiek op bepaalde merken of alleen op avondkledij bijvoorbeeld, andere winkels organiseren dagen waarop je slechts €1 per kledingstuk betaalt en er zijn ook winkels waar je – net zoals bij de slager – je kledingstukken betaalt per gewicht.

Enkele van de grootste tweedehandswinkels in België vind je hier, maar er zijn er uiteraard veel meer:


2. Vinted? Ja, Vinted! Ben je een fervent online shopper en wil je tweedehands graag een kans geven? Dan is Vinted een goed idee! Het is een online marktplaats voor de koop en verkoop van tweedehands spullen, waaronder vooral kledij en accessoires. Je kan er zelf je spullen op verkopen, maar ook op een veilige manier kleding aankopen. Handig aan het platform is dat je kan filteren op merk, maat, de kwaliteit van kledingstukken en zoveel meer. De zoektocht naar dat perfecte rokje, wordt op die manier een stuk gemakkelijker! vinted.be


Duurzame mode Belgie, eerlijke mode Antwerpen, fair fashion Gent

3. Swishing: een toffe namiddag onder vriendinnen Spijt hebben van een aankoop? Iedereen kent het wel. Dat kledingstuk dat je nooit aandoet, vergeet en na een tijdje verfrommeld terugvindt achteraan in je kast. Net op die miskopen is swishing gebaseerd! Op een swishing-event ruil je jouw kledij in tegen die van iemand anders. Want wat is er beter dan die miskoop ruilen voor iets waar je wel plezier aan zal hebben? Swishing kan gewoon onder vriendinnen, maar er bestaan ook georganiseerde evenementen waaraan je kan deelnemen. Deze hebben een systeem van kwaliteitscontrole en organiseren ook events rond eerlijke mode en reparatie van kledingstukken. Hun agenda vind je op de website terug.


ecologische kleren gent, duurzame kleren antwerpen, fairtrade belgie

4. Ga voor upcycling en laat je creativiteit de vrije loop

Upcycling wil zeggen dat je van iets ouds iets nieuws maakt: dus heeft die jeansbroek z’n beste tijd gehad, dan kan je er misschien een short van maken! Of hou je ontzettend van de stof van dat kleedje, maar is het te klein? Maak er een t-shirt, handtas, rokje of iets anders van. Upcycling vraagt wat creativiteit, maar geen nood, er zijn verschillende websites, Facebookpagina’s en Pinterestborden waarop je tips kan vinden en creaties kan uitwisselen. close-the-loop.be


upcycling gent, zero-waste shop belgie, biologische kleren belgie

5. Duurzame labels

Labels vertellen je meer over de duurzaamheid van een kledingstuk. Een aantal keurmerken, zoals GOTS en Max Havelaar geven je betrouwbare informatie over de herkomst van kleding en wat het merk doet voor de natuur en z’n werknemers. Het is dus niet onmiddellijk een indicator voor betaalbare kledij, maar wel een eerste teken of dat kledingstuk op een eerlijke en groene manier gemaakt is. Ook binnen de kledij met een duurzaamheidslabel, zijn er heel wat betaalbare merken te vinden.

Voor meer informatie over duurzame labels:


6. Online platformen voor een digitale zoektocht

Bij de zoektocht naar duurzame en betaalbare mode moet je in eerste instantie weten waar je moet zijn. Gelukkig zijn er websites en apps die fans van eerlijke en ecologische mode op weg helpen bij de zoektocht naar nieuwe winkels en duurzame merken. Ze delen tips en hebben soms een kaart vol duurzame adresjes in verschillende steden ter beschikking. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om de meest duurzame én betaalbare merken te spotten.

goodonyou.eco (website en app)

duurzame mode en ecologische mode tour in Gent, Brussel, Antwerpen. Ook Brugge, Leuven en Mechelen.

7. Ga eens mee op Eco Tour van Mixua Geen zin of tijd om zelf onderzoek te doen? Dan kan je mee op een van de Eco Tours van Mixua. Een persoonlijke eco-gids neemt je mee op ontdekkingstocht naar o.a. de nieuwste winkels en merken van ecologische en duurzame mode. Je kan er direct een leuke dagje van maken met je best vriendin of mama in Gent, Antwerpen of Brussel.

duurzame mode belgie, ecologische kleding belgie, zero-waste shop

8. Slow fashion: ofwel less is more Wist je dat er in de fast-fashion ketens elke 4 tot 6 weken een hele nieuwe collectie hangt? Maar moet je dan telkens zo snel een hele nieuwe garderobe kiezen? Dat is net deel van van het probleem; het werkt mee de wegwerpcultuur in de hand. De slow fashion beweging kwam als reactie daarop op gang en gaat over een bewuste manier van omgaan met kleding. Het wil de nadruk leggen op kledij van hoge kwaliteit die lang meegaat en niet trendgevoelig is; het gaat dus ook om ‘minder kopen’. Concepten als minimalisme en bewust consumeren passen perfect binnen de slow fashion beweging, die vooral een tijdloze en duurzame mode naar voor wil schuiven, onder het mom: ‘buy less, buy better.’ En wanneer we minder kopen, dan mag wat we kopen misschien ook wel iets duurder en vooral ook duurzamer zijn.

Heb je zin gekregen om één of meerdere tips uit te proberen wanneer je de volgende keer gaat winkelen? Experimenteer en kijk welke tips voor jou het beste werken, er zit zeker en vast iets tussen waardoor jouw dagje shoppen helemaal geslaagd zal zijn!

Over Celine Willmore

Celine is journaliste en storyteller met een hart voor duurzame projecten. Heb je voor jouw project een artikel, blogpost of nieuwe website content nodig? Aarzel dan zeker niet om Celine hiervoor te contacteren!


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco


Comments


bottom of page