De wereld is vol van wonderen, en deze wonderen dienen natuurlijk zo lang mogelijk bewaard te blijven. Klimaatverandering is tegenwoordig helaas een topic met een enorme impact, als wij er niks aan doen kunnen wij minder lang genieten van deze wonderen dan we willen.
Daarom is duurzaam reizen een steeds belangrijker wordende topic. Steeds meer landen, steden en bedrijven spelen net als Mixua in op een positief duurzaam karakter. Alleen samen kunnen we in harmonie leven met moeder natuur en de aarde.
In dit artikel vertellen wij meer over 5 duurzame bestemmingen, en wat deze bestemmingen nou zo duurzaam maakt.
1. Duurzaam reizen in het eiland Palau
Palau is een eiland gelegen in de Stille Oceaan. Dit eiland werd in 2015 de eerste (vakantie)bestemming die erop aandrong dat haar bezoekers een eco-belofte ondertekenden. Deze eco-belofte houdt in dat iedere bezoeker, voor de duur van zijn of haar verblijf, een milieubeschermende rol zou innemen.
Daarnaast is er in Palau een verbod op wegwerpplastic, piepschuim en zonnebrandmiddelen die koraal afbrekende stoffen bevatten. Als ultieme doel streeft Palau ernaar om ’s wereld eerste CO2 neutrale bestemming te worden.
De keerzijde is dat een vliegreis een vereiste is voor een trip naar Palau. Mocht jij een trip willen maken en ben je nog op zoek naar een parking Charleroi Airport en een parking bij Brussel Airport? Dit is eenvoudig geregeld via Vliegen & Parkeren.
2. Duurzaam reizen in de Malediven
De Malediven, officieel de Republiek der Malediven, is een eilandengroep gelegen in de Indische Oceaan. Deze eilandengroep bestaat uit 1190 koraaleilanden en is ’s wereld laagstgelegen natie. Hierdoor is deze eilandengroep het meest gebaat, van welke bestemming dan ook, bij een stabiel klimaat.
Wanneer je aan de Malediven denkt, dan denk je wellicht aan kraakheldere wateren, witte stranden en de wereldberoemde resorts. Er gaat echter nog veel meer schuil achter deze toeristische hotspot. De meeste resorts en accommodaties zijn namelijk bijzonder duurzaam.
Zo vind je hier namelijk resorts met duurzame verlichting, duurzame houtsoorten, warmteterugwinningssystemen, zonnepanelen en wordt het zeewater zelfs behandeld om weer drinkwater van te maken.
3. Duurzaam reizen in Denemarken
Er zijn meerdere manieren waarop de duurzaamheid van een land wordt gemeten. De wereldwijd meest gebruikte index is de Environmental Performance Index (EPI). De EPI combineert een set van data en geeft een indruk van de huidige situatie. Deze index is een samenwerking van de Yale University en de Colombia University.
In totaal zijn er 32 verschillende indicatoren in 11 verschillende (probleem)categorieën. Hierbij kan je denken aan biodiversiteit, luchtkwaliteit, drinkwater, en nog veel meer. Deze index wordt gedomineerd door Europese landen, met op de eerste plek Denemarken.
Het leven is Denemarken is dusdanig goed georganiseerd, met duurzaamheid als kernwaarde, dat het de eerste plek verdient. Hierdoor is Denemarken een zeer duurzame bestemming. België bevindt zich op de 21e plek.
Tip: bekijk eens onze eco tours voor leuke duurzame bestemmingen in België en handige tips om duurzamer te leven!
4. Duurzaam reizen in Finland
De EPI is niet de enige index die gebruikt wordt om duurzaamheid te meten en te beoordelen. Vanuit de Verenigde Naties is namelijk het Sustainable Development Report in het leven geroepen. Dit is een agenda, van 2015 tot 2030, waarin 17 duurzame ontwikkelingsdoelen zijn gesteld. Denk hierbij aan armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en nog meer.
Deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, ook wel Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd, worden ieder jaar gemeten en ieder jaar wordt er dus beoordeeld hoe ver de bijgesloten landen zijn. Op het moment van schrijven is het Finland dat de eerste plek inneemt. Ook deze index wordt gedomineerd door Europese landen. België bevindt zich op de 5de plek.
5. Duurzaam reizen in Nederland
Last but not least is er de Morningstar Sustainability Index (MSI). Deze index is in het leven geroepen door een commercieel onderzoeksbureau, en brengt de duurzaamheid in kaart voor financiële investeerders. In dit geval wordt het duurzaamheidsniveau dus gemeten aan de hand van de beursgenoteerde bedrijven in ieder land.
Ook de in de MSI zijn veel Europese landen vertegenwoordigd als meest duurzame bestemmingen. Op het moment van schrijven staat Nederland op de plek met de beste Portfolio Sustainability Score. België bevindt zich op de 11de plek.
Tip: bekijk eens onze duurzame adresjes in België, voor een mooi overzicht van (online) adresjes met een duurzaam karakter!
Comments