Je leven verduurzamen kan op heel veel manieren. Van geen vlees eten tot minder water gebruiken, letten op welke materialen je gebruikt en ga zo maar door. Toen ik zelf begon met duurzamer leven wist ik op sommige vlakken echt niet waar ik moest beginnen. Voor alles zijn er zoveel mogelijkheden en dan uiteindelijk komt het er niet van. Met deze blog zorg ik ervoor dat jij weet hoe je je verzorgingsproducten kan verduurzamen en zorg ik ervoor dat je vandaag nog kan beginnen met het verduurzamen van je verzorgingsproducten!
1. Eerste stap: lees je in
Deze tip geef ik heel veel mensen die willen starten met duurzamer worden. Zolang jij niet een soort basiskennis hebt weet je ook niet wat je goed doet en ook niet waar jij stappen in kan zetten. Misschien ben je onbewust al wel heel goed bezig. Door je in te lezen en naar verhalen van anderen te luisteren of te kijken kom je meer te weten over de dingen waar je nou echt op moet letten. Als het gaat om verzorgingsproducten kan het gaan over dingen als schadelijke stoffen en over wanneer een product nou duurzaam is. Door deze blog te lezen ben je eigenlijk al bezig met je inlezen. Je hebt de eerste stap dus al gezet! ;)
Daarnaast zijn er nog veel meer artikelen op het web te vinden maar ook boeken, podcasts en documentaires. Heb je geen zin of tijd hiervoor? Dan zijn de Eco Tours van Mixua wellicht iets voor jou! Een persoonlijke eco-gids neemt je mee op ontdekkingstocht naar o.a. de nieuwste duurzame winkels en merken van natuurlijke verzorging. Je kan er direct een leuke dagje van maken met je best vriendin of mama in Gent, Antwerpen of Brussel. Genoeg keuze dus.
Podcasts: Zero-waste podcast (Veerle Colle)
Documentaires: A Plastic Ocean, Minimalist, Charing Coral en Mission blue.
Workshop DIY verzorgingsproducten Mixua
2. Stoffen en ingrediënten
Er zijn een heleboel verzorgingsproducten, van crèmes en tandpasta tot de make-up die je gebruikt. In deze producten kunnen schadelijke ingrediënten zitten. Lees dus je verpakkingen. Nu ben ik zelf met 9 van de 10 ingewikkelde namen echt niet bekend en kan je nog beter chinees tegen me spreken. Gelukkig zijn er tal van handige apps die jou kunnen vertellen of ingrediënten duurzaam of schadelijk zijn. Ook is het gebruik van spuitbussen schadelijk. In deze spuitbussen zitten namelijk drijfgassen. Probeer dit dus zoveel mogelijk te verminderen. Ook zitten er in verzorgingsproducten vaak veel oplosmiddelen. Die zorgen voor vervuiling van de lucht, probeer hier ook op te letten.
Handige apps: Beat the micro bead, INCI beauty
3. Hoe wordt het gemaakt?
Let niet alleen op de stoffen die er in de producten zitten, maar ook hoe de producten gemaakt zijn. Hebben de werknemers van de producten eerlijke rechten en verdienen ze het geld waar ze recht op hebben? Zijn de verpakkingen van de producten gemaakt van gerecycleerd materiaal? Is de transport co2 neutraal en is er misschien groene stroom gebruikt voor de productie? Allemaal punten die een belangrijke rol spelen in duurzaamheid. Een punt dat ik zelf nog het meest belangrijk vind is is of het product getest is op dieren. Als het niet op dieren getest is, herken je het aan de "cruelty-free" logo met een konijntje.
4. Keurmerken en tekens
Gelukkig bestaan er ook verschillende keurmerken en tekens die de zoektocht naar de juiste producten wat makkelijker kunnen maken. Sommige producten hebben een keurmerk. Dit keurmerk betekent misschien dat het product ecologisch is geproduceerd, Fairtrade is of vegan is. Tekens op een verpakking kunnen je al veel zeggen. Let er wel op dat ook een keurmerk niet alles zegt. Een product kan vegan zijn, dus er zijn geen dierlijke stoffen aan te pas gekomen, maar er kunnen alsnog heel veel schadelijke stoffen in zitten. Bekijk dus goed welk keurmerk het is. Een Fairtrade keurmerk zegt bijvoorbeeld niks over testen op dieren, maar vooral over hoe de productie van het product is verlopen.
Info over keurmerken: labelinfo.be
5. Volg je wel de gebruiksaanwijzing?
De manier waarop jij met de producten omgaat speelt ook een rol in duurzaamheid. Gebruik je een duurzaam product drie keer en open je het na 12 maanden weer dan kan je meestal beter je crème weggooien. Je kunt in dat geval nog beter een minder duurzaam product kopen en volledig gebruiken dan dat je iets moet weggooien. Ook is de ‘dosering’ heel belangrijk. Gebruik jij te veel van een product? Kijk dan eens of je iets minder van het product kan gebruiken. Zo ja, dan doe je er veel langer mee en is de natuur ook alweer een stuk blijer met jou. Gebruik ook niet meer verzorgingsproducten dan nodig is. Sommige mensen hebben een hele kast vol, maar als je kijkt naar de basis heb je waarschijnlijk veel minder nodig dan dat je in de kast hebt staan. Onnodig gebruik is dus zonde van je product en een aanpassing van je gebruik speelt een grote rol bij verduurzamen.
6. Het is op. Wat nu?
Is je product op, wat doe je er dan mee? Laat je het laatste beetje erin zitten of haal je er echt uit wat er in zit? En waar gooi je het uiteindelijk weg? Bij het plastic of bij het restafval? Door hier even over na te denken en het op de juiste manier weg te gooien kan jij ook al een impact maken. Sla deze stap niet over, het kost je weinig moeite, maar het levert zoveel meer op.
7. Jouw keuze
Hoe je je producten wilt verduurzamen is aan jou. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat je wel let op de ingrediënten, maar nog niet op de productie. Zelf vind ik het namelijk altijd veel informatie en te veel om dus allemaal te onthouden wanneer ik even een deo wil kopen. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt bij hetgeen wat je doet, anders levert het alleen maar stress op en is er een kans dat je het hele duurzamer worden links laat liggen. Het is dan veel effectiever om iets te doen, dan niets te doen.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog de basis kan zetten om jouw verzorgingsproducten te gaan verduurzamen. Zet kleine stapjes, begin niet te snel en lees je goed in. Ook ik weet niet alles en zoek nog steeds dingen op, let uiteraard wel op de bronnen die je gebruikt en of deze juist zijn.
Over Linne
Linne is student en blogger op www.liefslinne.nl. Op haar website schrijft ze over onderwerpen als lifestyle, zelfontwikkeling, gezondheid en duurzamer worden. Ook is ze actief op Instagram: @liefs_linne.
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments