c
1. Vervang je tandenborstel door één uit bamboe
Om de drie maanden moeten we onze tandenborstel vervangen, als je dan om de drie maanden een plastic tandenborstel koopt en weggooit, dan heb je heel veel afval om gewoon je tanden te poetsen.
Het voordeel met een tandenborstel uit bamboe is dat je na drie maanden gewoon het bovenste stuk (met de haren) afbreekt en in je restafval gooit en de rest van je tandenborstel mag je perfect in het compost doen of weggooien in het gras/bomen want dat vergaat natuurlijk.
Heb je een elektrische tandenborstel, dan kan je kiezen voor opzetborstels die ten minste recycleerbaar zijn.
2. Vervang je tandpasta voor eentje in glas of tabletjes
Als je dan toch je tandenborstel hebt vervangen, kijk dan ook eventjes achter een alternatief voor je tandpasta. Degene dat ik nu gebruik is deze tandpasta van Ben & Anna. Het voordeel? Deze zit in een glazen potje, dus geen plastieke verpakking dat je weggooit.
BIj dit potje zit ook een spateltje , waarmee je de tandpasta er kan uithalen en op je tandenborstel doet. Dit is mijn tweede potje ondertussen dus je kan wel zeggen dat ik hier fan van ben. Moest dit niets voor jou zijn, er zijn andere alternatieven ook. Zoals tabletjes, die je in jouw mond moet doen en op kauwen en met het schuim je tanden moet poetsen. Ik zou zeggen: probeer het zeker eens uit.
3. Vervang je wattenschijfjes door herbruikbare
Een andere stap waar je, zeker als vrouw, heel veel afval mee bespaart zijn herbruikbare wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes werken eigenlijk gelijkaardig als de wegwerp, alleen deze kan je in het wasmachine steken of handmatig wassen en daarna opnieuw gebruiken. Tegenwoordig heb je hier ook heel veel keuze in, dus het is wat jij aangenaam vind.
Mijn favoriete zijn de wattenschijfjes van Bambaw. Interessant om te weten is dat Bambaw zo CO2 arm mogelijk produceert en transporteert, en financiert onderzoekscampagnes om ervoor te zorgen dat we de gevolgen van afval op onze omgeving beter kunnen begrijpen.
Je vindt herbruikbare wattenschijfjes in de ecologische webshops van The Soul Store, Blijzonder en HOST.
4. Kies voor een blok zeep in plaats van een douchegel
Onze grootouders waren hier eigenlijk al super goed mee bezig, en nog steeds geloof mij. Douchegel willen de meeste niet maar een goed blok zeep wel. Gelijk hebben ze trouwens. Door te kiezen voor een blok zeep in plaats van voor douchegel bespaar je enorm veel verpakking. Zeker als deze koopt bij een lokale webshop bijvoorbeeld, dan bevat deze helemaal geen verpakking.
Zelf vind ik deze van Le Véritable heel fijn in gebruik. Je hebt van dit merk verschillende fijne geuren, zoals de océan van op de foto maar ook monoi (ideaal als je de zomer toch nog even wilt vasthouden) maar lavendel is ook een grote favoriet bij mij.
Wat hemels is, is deze combineren met een zeepzakje. Zoals je ziet op de foto ziet het er vrij grof uit maar onder de douche wordt dit heerlijk zacht en heb je eigenlijk niet door dat dit eerst vrij grof aanvoelde. Ideaal want als je zeep kleiner wordt, kan je het toch helemaal opgebruiken omdat het in een zakje zit en door de gaten erin kan je stuk zeep toch mooi opdrogen. Je kan ook een loofah of bamboe zeephouder gebruiken.
Nu qua zeep: dit is eigenlijk de meest toegankelijke verandering dat je kan uitvoeren omdat je wel in elke winkel een blok zeep vindt, dus je moet niet voor deze kiezen maar je kan perfect voor een andere ook kiezen.
Je vindt zeep bars in de ecologische webshops van The Soul Store, Blijzonder en HOST.
5. Maak zelf je bodyscrub
Super makkelijk om te doen trouwens. Wat heb je nodig? Een leeg potje (ik koos voor eentje waar daarvoor henna in zat), olie naar keuze (olijfolie, amandelolie, kokosolie. Alles kan buiten wok en frituurolie) en etherische olie voor een fijne geur.
Suiker in je potje doen, olie erbij (niet te veel, de suiker moet er niet in zwemmen maar ook niet te weinig. Je wilt een substantie hebben dat fijn scrubt en dat een fijn olie laagje achterlaat, maar je wilt ook niet met pure suiker scrubben of zwemmen in de olie. Voeg daar een paar druppels etherisch olie bij. Ik heb er 10 druppels ingedaan en gekozen voor grapefruit. Dit is een geur dat mij instant gelukkig maakt dus ideaal voor de donkere maanden die er aan komen.
Als je graag variatie hebt, op het internet vind je talloze recepten om dit zelf te maken. Je kan ook ervoor kiezen om niet enkel een bodyscrub te maken maar ook andere dingen, dat is perfect mogelijk. Als je zin hebt om zelf verzorgingsproducten te leren maken, dan kan je een van de Mixua DIY workshops als teambuilding boeken.
6. Kies voor verpakkingsvrij qua shampoo en conditioner
Dit is een stap die voor vele wat moeizamer verloopt omdat de meeste drogisterij shampoo’s veel siliconen bevat, waarvoor je haren mooi glad en zacht zijn. Door te kiezen voor een shampoo en conditionerbar, kies je alleen niet voor verpakkingsvrij maar ook onbewust en vaak toch, voor betere ingrediënten.
Het kan zijn dat je hier eventjes door moet of verschillende moet uittesten om de perfecte bar te ontmoeten voor jouw haar, maar je bespaart veel verpakking. Shampoo en conditioner bars gaan trouwens vaak langer mee dan het vloeibaar productalternatief (waar vooral water in zit).
Je vindt shampoo bars en conditioners in de ecologische webshops van The Soul Store, Blijzonder en HOST.
7. Minimaliseer je producten
Deze is misschien wel nog de belangrijkste tip van allemaal. Bekijk je badkamerkastje eens en denk is na of je wel al die producten nodig hebt. Vaak laat de beauty industrie ons geloven dat we een product nodig hebben tegen openstaande poriën, tegen puistjes, een serum voor onze haren, ....
Ik kan zo wel eventjes doorgaan. Door zelf te kiezen voor een ecologischere badkamer, heb ik veel producten ook geminimaliseerd. Zelf kom ik van een gezichtsroutine met 10 producten (geen mopje) en zit ik op eentje met 4 producten! Een facewash, toner, oogcreme en dagcreme. Meer heb je zelfs niet nodig. Door hier in te minimaliseren, ga je ook minder afval hebben wat ook mooi meegenomen is.
Over Esmee
Esmee blogt op www.heartfullyconscious.be over groen, duurzaam en bewust leven met een hintje spiritualiteit. Dit trekt ze door op haar instagram: www.instagram.com/heartfullyconscious alleen daar is ze daarnaast ook heel puur en echt en laat ze zien dat ze nee zegt tegen taboes.
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments