top of page

6 tips voor een duurzamer studentenleven

Student zijn en duurzaam leven gaat prima samen. Veel mensen denken misschien dat duurzaam leven duur moet zijn maar dat hoeft niet. In dit blogartikel deel ik verschillende handvatten waardoor ook jij als student die dit misschien nu leest duurzaam kan leven. Zo kun jij de eerste stappen naar een duurzamer leven en indirect ook een betere wereld zetten.


De handvatten zijn goedkope manieren om duurzaam kleding te kopen, maar ook handige snufjes waar je zelf niet eens geld voor uit hoeft te geven. Daarnaast kosten sommige handvatten je geen eens echt tijd, tijd die veel studenten zeggen niet te hebben door colleges, stress voor tentamens en tijd die je liever besteedt met vrienden.


duurzame kleding is niet duur tweedehands en vintage

1. Ecologische en fairtrade kleding

Kleding is een van de meest vervuilende industrieën. Er valt dus een flinke slag te maken.


Het is een gegeven dat eerlijke kleding en 'fast fashion" kleding niet in dezelfde prijsklasse liggen. Kleding die van een stof gemaakt is die niet schadelijk is en waarbij de arbeiders eerlijk betaald krijgen is nou eenmaal duurder dan zogeheten ‘fast fashion’. Natuurlijk is er altijd iemand die de prijs betaald. Als het niet de kopers zijn (wij), dan gaat dit vaak ten koste van de arbeiders. Duurzame kleding werd vroeger bestempeld als "duur", maar gelukkig, dankzij de stijgende vraag is het ondertussen betaalbaar geworden. Onder duurzame kleding kan er veel verstaan worden: kleding die op een ecologische manier is gemaakt, kleding die fairtrade geproduceerd is, of beide. Er zijn ook verschillende manieren om kleding ecologisch te maken. Denk aan: de keuze van textielen, biologisch, lokaal, enz.

Ook door tweedehands kleding te kopen kan jij je steentje bijdragen. Je recycled de kleding en bespaart dus een hoop energie die anders gestoken was in het maken van een shirt.


Nu in 2022 zijn er een heleboel online mogelijkheden. Zo wordt er kleding verkocht via Instagram, maar ook Vinted is een actief online platform waar je tweedehands kleding kan kopen. Wil je liever geen verzendkosten uitgeven dan is er altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van kringloopwinkels en tweedehands kledingwinkels.


Als je dit zo leest vraag je je misschien af of er wel een verschil is tussen deze twee maar dat is wel degelijk zo. Bij kringloopwinkels is er vaak een kleding afdeling, die is niet altijd heel groot, maar je kan er wel hele leuke pareltjes vinden. Bij tweedehands kledingwinkels is het een kledingwinkel waar je dus tweedehands kleding vind. Nu hoor ik je denken ja maar dat is toch heel vies, lelijk of oude meuk. Ik kan je zeggen dat die dingen er ook zeker tussen zitten. Maar je vindt er ook af en toe een trui van Levi’s of een gloednieuwe jas van de Zara.


duurzaam bankieren en ecologisch studentenleven


2. Duurzame bankrekening

Soms kan je zelf niet het nodige uitgeven aan duurzaamheid, maar onbewust kan jij toch een invloed hebben op de wereld met jouw geld. Je kan namelijk bij een bank zitten die investeert in een betere wereld. Banken investeren namelijk met het geld wat jij bij hun hebt staan. Zij kunnen investeren in bedrijven, projecten en organisaties. Dit doen zij door middel van leningen en beleggingen. Duurzamere banken lenen en beleggen alleen aan organisaties die voldoen aan hun duurzaamheidscriteria. Op deze manier hebben banken dus een grote invloed op de wereld en jij zelf hoeft alleen maar een rekening bij hun te hebben.


Op bankwijzer.be of eerlijkegeldwijzer.nl kan je gemakkelijk zien welke banken bovenaan staan qua duurzame investeringen. En om even terug te komen op het feit dat studenten vaak weinig tijd ergens voor hebben. Overstappen is tegenwoordig echt niet meer zo moeilijk als vroeger. Met een paar minuten kan je een rekening aanvragen en binnen een week ligt je bankpas soms al bij je op de deurmat. Overstappen is in de meeste gevallen ook nog eens gratis!


eco egg duurzaam schoonmaken en kleren wassen

3. Duurzaam schoonmaken

Niet veel studenten zijn van het schoonmaken, maar meestal gebeurt het wel een keer in de zoveel tijd en ook hier valt een grote slag te maken. Veel schoonmaakproducten bevatten chemische stoffen die in het riool terecht komen. Door te kijken naar een duurzaam schoonmaakmerk heb jij dus wel degelijk invloed op de wereld en het enige wat je ervoor hoeft te doen is met andere producten je kamer schoon te maken. Gelukkig zijn ecologische schoonmaakproducten niet eens heel duur en merk je hier dus niet veel van in je portemonnee.


4. Kleine handelingen die een impact maken

Ook met vele kleine handelingen kan je een hoop doen voor de wereld. Denk aan welk type rietjes je gebruikt, of je je afval recycled en hoe je om gaat met spullen waardoor ze langer mee gaan. Dit zijn meestal wel de basics waar iedereen van weet, maar je kan bijvoorbeeld ook brieven online ontvangen dit scheelt op jaarbasis een hele hoop papier.


Je kant een broodtrommel of herbruikbaar boterhamzakje gebruiken en je kan een herbruikbare drinkfles aanschaffen. Kleine handelingen met een grote invloed. Ik zeg dat is makkelijk gedaan en op den duur zal het je ook nog eens geld schelen ;).



Eco Tour en duurzaam studentenleven ontdekkingswandeling ecologisch

5. Duurzame adresjes in jouw buurt

Weet je welke eco-vriendelijke winkels je in de buurt helpt die jou kunnen helpen? Kijk het eens na op de Mixua ontdekkingsgids. Maak je er liever een beleving van? Dan kan je eens mee op Eco Tour gaan als teambuilding met een expert gids die je meteen ook allerlei tips & tricks meegeeft.


6. Bewuste mindset

Je hebt geen geld nodig als je dit niet wilt uitgeven of voor als je dit geld momenteel niet hebt. Je kan namelijk je mindset trainen zoals ze dat noemen. Stap uit gewenningspatronen als de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen en neem de trap in plaats van de lift. Zo zijn er eigenlijk voor heel veel dingen die je doet in het dagelijks leven duurzamere opties. Kijk of je hierin je mindset kan trainen. Kleine stapjes zijn ook stapjes zeggen ze altijd!



Dat waren mijn tips! Deel in de comments ook jouw tips. Zo kunnen we elkaar misschien wel helpen en hebben andere lezers nog meer tips die ze kunnen toepassen.



Over Linne

Linne is student en blogger op www.liefslinne.nl. Op haar website schrijft ze over onderwerpen als lifestyle, zelfontwikkeling, gezondheid en duurzamer worden. Ook is ze actief op Instagram: @liefs_linne.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Comentários


bottom of page