top of page

6 leuke dingen die je kan doen met sinaasappelschillen

Een verse jus d’orange in de ochtend; veel mensen vinden het heerlijk. De smaak van vers geperste sinaasappels is iets velen bij zweren. Pers je de sinaasappels zelf? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je er flink wat nodig hebt voor een klein glaasje jus d’orange. En dat je vervolgens ook flink wat sinaasappelschillen overhoudt. Dat is zonde. Om ecologisch verantwoord bezig te zijn, is het daarom super interessant om te bekijken waar je de schillen van geperste sinaasappels allemaal voor kunt gebruiken. Zo geef je de schillen een tweede leven en verdwijnen ze niet zomaar in de afvalbak.


sinaasappelschillen tweede leven zero-waste belgie

1. Sinaasappelschillen als natuurlijk huidverzorgingsproduct


Zoals je misschien weet, zitten sinaasappels boordevol vitamine C. Vitamine C is goed voor je huid. Het verbetert de textuur van je huid, helpt tegen onzuiverheden en net zo belangrijk: het vertraagt het huidverouderingsproces. Nu vraag je jezelf natuurlijk af: hoe maak ik dan een natuurlijk huidverzorgingsproduct van mijn sinaasappelschillen? Dat doe je als volgt: droog wat sinaasappelschillen (bijvoorbeeld op de verwarming) en vermaal ze met een stamper of vijzel tot poeder. Bewaar het poedertje in een luchtdicht bakje en gebruik het één tot twee keer per week tijdens een heerlijke scrubbeurt voor je huid.


2. Maak er sinaasappelrasp van en gebruik het bij het bereiden van je diner


Verse jus geperst in de ochtend? En wil je ’s avonds een lekker diner bereiden? Dan kun je van je sinaasappelschillen gemakkelijk sinaasappelrasp maken, die je vervolgens in je salade of pasta kunt verwerken. Met een rasp maak je dunne, eetbare stukjes van je sinaasappelschil. Sinaasappelrasp geeft een heerlijke frisse twist aan je gerecht. Het is een smaak die er écht uitspringt. Goed om te weten: rasp alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil. Het witte gedeelte smaakt bitter.



3. Gebruik ze tegen muffe en stoffige geurtjes in huis


Ruikt je huis een beetje muf? Bijvoorbeeld omdat je thuis een feestje hebt gehad? Of omdat er al voor langere tijd een stoffige geur hangt die je niet kunt thuisbrengen? Dan kun je jouw gebruikte sinaasappelschillen toevoegen aan een klein pannetje water dat je vervolgens in combinatie met andere kruiden op een zacht vuurtje laat sudderen. De sinaasappelgeur die vrijkomt neutraliseert de stank in huis. Niet voor niets wordt sinaasappel veel gebruikt als geur voor luchtverfrisser. Het leuke aan deze oplossing, is dat je een natuurlijke luchtverfrisser maakt die je muffe geurtjes neutraliseert zonder dat je een plastic omhulsel hoeft te kopen dat je daarna weer moet weggooien. Soms worden gedroogde sinaasappelschillen zelfs in filters van oude stofzuigers gestopt, zodat de lucht die de stofzuiger uitblaast nét een stukje frisser is. Je kan het dus zo gek niet bedenken, of er wordt wel iets met de schillen gedaan.


Goed om te weten: je kan je sinaasappelschillen ook door en door drogen op bijvoorbeeld de verwarming, waarna je ze kan gebruiken om in een zakje met andere gedroogde kruiden te stoppen. Ook hierdoor komt er een fijn aroma vrij waarmee je muffe luchtjes in huis kunt neutraliseren. Deze lucht is over het algemeen wat minder sterk, maar houdt wel langer aan.


4. Gebruik sinaasappelschillen tegen stank in je container


Heb je een afvalcontainer waar vieze luchtjes uitkomen? Bijvoorbeeld omdat er al langere tijd groente, fruit en tuinafval in ligt? Dan kun je dit probleem tackelen door op de bodem van je container sinaasappelschillen neer te leggen. Deze neutraliseren nare luchtjes die in de container hangen. Vooral richting de warme voorjaars- en zomerdagen merk je dat dit fijn is, omdat rond deze tijd de stank vaak het ergst is. Een fijne bijkomstigheid is dat de schillen ook grotere insecten uit de buurt houden, zoals torren en maden. Wel zo fijn als je de containerdeksel opendoet!


sinaasappelschillen tweede leven zero-waste belgie

5. Ideaal om dieren en ongedierte weg te houden van plekjes in en om je huis die je wilt beschermen


Heb je last van ongedierte in je achtertuin? Dan kunnen sinaasappelschillen uitkomst bieden! Door de schillen te versnipperen en op plekken uit te strooien waar veel ongedierte zit, voorkom je dat ze hier terugkomen. Is dat even handig! Naaktslakken, mieren en vliegen; ze hebben allemaal een hekel aan sinaasappelschillen. Heb je thuis een kat en wil je dat hij van bepaalde kamerplanten afblijft? Dan kun je jouw sinaasappelschillen over de bladen van de plant wrijven, waardoor de geur hier op komt te zitten. Je kat denkt voortaan wel twee keer na voordat hij opnieuw met die dure kamerplant gaat spelen 😉. Tot slot houden ook muggen niet van de sterke lucht van sinaasappel. Het uitwrijven van sinaasappelschillen over je huid werkt dus ook prima als biologische anti-muggen-middeltje


6. Sinaasappelschillen als natuurlijke aanmaakblokjes


De olie die uit sinaasappelschillen komt is vrij licht ontvlambaar. Dat klinkt misschien een beetje gevaarlijk, maar je kan er hele leuke dingen mee doen. Zo kun je de schillen bijvoorbeeld gebruiken als natuurlijke aanmaakblokjes bij het maken van een haardvuur. De schillen, vers of gedroogd, branden rustig en relatief lang door. Zo geef je het vuur de ruimte zich te verspreiden, zonder dat het gevaarlijk wordt. Daarnaast kun je met het olie uit de schillen ook een lap stof bevochtigen, waarna je deze om een stok kan binden en er een fakkel van kunt maken. Leuk voor een feestje in de achtertuin bijvoorbeeld. Zo hoef je niet meer te werken met chemische brandbare stoffen om de fakkel aan te maken.



Over Stijn van Son

Gastblogger die regelmatig over circulariteit in combinatie met afval schrijft, o.a. voor Binqer.


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco

Comments


bottom of page