Deze laatste week van april is het Fashion Revolution week! De bedoeling hiervan is om mensen bewust te maken van de wantoestanden die de mode-industrie ('fast fashion') creëert, maar langs de andere kant ook hoe we op een betere manier met onze kleding kunnen omgaan en met zij die onze kleding maken.
In het licht hiervan delen we graag vandaag 5 Belgische kledingmerken die duurzaam zijn! Wil je graag extra inspiratie opdoen, in de blog vind je veel meer artikels over duurzame kleding. In de Mixua Online Ontdekkingsgids ontdek je waar je eco-vriendelijke en fairtrade kleding in jouw buurt kan vinden!
1. Ma-ke
Anke herwerkt oude jeansjasjes tot een nieuwe, hippe jasjes. Dit heeft haar geïnspireerd om een webshop te starten vol met ecologische en fairtrade kledij.
2. Tropas
Caro heeft circulaire schoenen ontworpen die geproduceerd worden in Spanje. Er worden materialen, zoals oude jeans, hergebruikt. Deze worden in België met de hand ingezameld, gewassen en geknipt in lokale sociale werkplaatsen. Deze wordt dan hergebruikt als schoenpatroon.
Ook wordt er ervoor gezorgd dat de schoenen gemakkelijk uit elkaar te halen zijn, zodat ze hergebruikt en gerepareerd kunnen worden. Je kan dus je gebruikte Tropas terugbrengen en bijna de hele schoen zal hergebruikt worden. Hout wordt gebruikt om designmeubelen te maken. Rubber wordt versnipperd en hergebruikt in nieuwe buitenzolen. Textiel wordt versnipperd en hergebruikt als isolatiemateriaal.
Bovendien geeft Tropas mensen zinvolle banen door samen te werken met sociale ondernemingen.
Het gebruik van chemicaliën wordt beperkt tot een absoluut minimum en ze streven ernaar om in de toekomst helemaal geen chemicaliën te gebruiken.
Exclusieve kledingstukken gemaakt in een ethische filosofie. Hier is 'slow fashion' het sleutelwoord. Marjan gelooft in mooie, duurzame kledingstukken in plaats van modeseizoenen. Deze label staat voor kwaliteit, in elke stap van het proces. Stap in de wereld van eigentijdse kleding en tijdloosheid. Belgisch design met productie in Portugal om de Europese economie te ondersteunen en te verzekeren dat alle medewerkers in goede omstandigheden werken.
Veganistisch bewust merk ontworpen door Annelies Lambert voor een actieve levensstijl, gemaakt van duurzame en lokaal geproduceerde materialen.
De stoffen zijn gemaakt van natuurlijke, gerecyclede of geregenereerde vezels, bijvoorbeeld eucalyptuscellulosevezel, biologisch katoen, geregenereerde vezels gemaakt van afgedankt nylon zoals zeevisnetten en gerecycled polyester. Er wordt ook gewerkt met Oeko-Tex gecertificeerde kleurstoffen of GOTS die watervriendelijk zijn en geen metalen of giftige elementen bevatten. Go as U.r speelt ook met de kracht van kleuren om onze stemming positief te beïnvloeden.
De productie neemt plaats in een klein stadje in de buurt van Porto in Portugal. Dit stelt Go as U.r in staat om de productietijd, de kosten en de ecologische voetafdruk van transport te verminderen.
Kwalitatieve mannenhemden en hemdjurken voor vrouwen gemaakt met liefde en respect voor mens en milieu. Het grootste deel van de productie gebeurt in Portugal, in de buurt van Porto. Het is een klein atelier dat duidelijke stappen zetten naar ecologischere en duurzamere mode.
100% biologisch gecertificeerd katoen, tencel en natuurlijke corozo of houten knopen. Het katoen is in de meeste gevallen afkomstig uit Turkije of India.
Zowel het verven, printen als de meeste nabewerkingen doen ze op een GOTS-gecertificeerde manier. Dit betekent dat er geen schadelijke chemicaliën gebruikt worden en dat goede werkomstandigheden gegarandeerd zijn. Binnen de ecologische mode zijn GOTS-certificaten de meest gangbare garantie op ecologische en eerlijke producten. De hemden worden digitaal geprint met ecologische inkten op slechts 30km van het productie-atelier.
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comentarios