top of page

5 tips voor een duurzaam leven met kinderen

Kinderen en duurzaam leven. Dat zijn twee begrippen die voor veel ouders niet samen lijken te gaan. Met alle luiers, poetsdoekjes en bergen aan was die kinderen met zich mee brengen is het lastig om afval te reduceren. Tussen alle drukte van een gezin door is daarnaast ook nog nadenken over duurzamere keuzes niet altijd even makkelijk.


Tegelijkertijd wordt het besef dat we zuinig moeten zijn op onze aarde en duurzamer moeten gaan leven steeds sterker. Gelukkig zijn er ook voor ouders genoeg duurzame oplossingen te vinden, hiervoor hoef je geen expert te zijn. Om je een beetje op weg te helpen delen we vandaag 5 tips voor een duurzaam leven met kinderen.


duurzaam leven met kinderen tips belgie

1. Tweedehands

Een van de beste en makkelijkste manieren om een positieve impact te maken op het milieu is om alles wat je kan tweedehands te kopen. Elk jaar worden er ontzettend veel producten voor kinderen geproduceerd. Daarnaast doen veel gezinnen spullen die nog in goede staat zijn weg.


Er zijn allerlei manieren om aan tweedehands kinderspullen te komen:

  • Kijk bij de kringloopwinkel of tweedehands winkels

  • Probeer kinderspullen over te nemen van familie of vrienden die ze niet meer nodig hebben

  • Kijk ook eens online; bijvoorbeeld op 2dehands.be, Vinted, Facebook Marketplace of de Facebook groep "Regio gebonden veiligen voor kinderen".


duurzaam leven met kinderen tips belgie

2. Huren

Kinderen groeien als kool en ontwikkelen snel waardoor kinderspullen vaak niet langer dan een half jaartje mee gaan. Daarna past iets al niet meer, verliezen ze hun interesse erin of hebben ze het niet meer nodig. Precies daarom is het handig, en natuurlijk duurzaam, om te kijken of je iets ook kan huren in plaats van kopen. Daarnaast kan dit je als ouder veel geld besparen op de aanschaf van alle benodigdheden voor een kind. Maar wat kun je nu allemaal huren?


De bibliotheek kennen we natuurlijk allemaal en als ouder kun je daar goed gebruik van maken. Om te voorkomen dat de verzameling kinderboeken te groot wordt kun je hier boeken lenen. Wat mensen vaak vergeten is dat bibliotheken vaak ook dvd’s, games en cd’s hebben om te lenen.


Een ander concept, dat veel ouders niet kennen, is de speelotheek. Dit is net als een bibliotheek maar dan voor spelletjes en speelgoed. Kinderen ontwikkelen snel waardoor ze ook vaak snel weer uitgekeken zijn op speelgoed of er te oud voor zijn geworden. Telkens nieuw speelgoed kopen is echter duur, niet duurzaam en neemt veel ruimte in beslag. Daarom is speelgoed lenen de perfecte oplossing om toch wisselend speelgoed te hebben zonder het telkens aan te hoeven schaffen.


Andere kinderproducten zoals wiegjes, kinderwagens en nog veel meer producten die maar tijdelijk nodig zijn kunnen ook gehuurd worden. Verschillende winkels en platformen bieden dit soort producten al aan en dit zullen er waarschijnlijk alleen maar meer worden. Kijk bijvoorbeeld eens of er bij jou in de buurt een Babytheek zit, waar je babyspullen kunt lenen.


duurzaam leven met kinderen tips belgie

3. Weggeven

Grote kans dat je als ouder door de jaren heen al een enorme verzameling aan kinderkleertjes, speelgoed en andere kinderspullen hebt vergaard. Veel van deze spullen liggen misschien in dozen te verstoffen of worden weggegooid. Maar, naast dat het duurzaam is om zelf minder nieuwe spullen te kopen, is het ook duurzaam om minder weg te gooien. In plaats daarvan kun je spullen veel beter verkopen of weggeven. Die zo goed als nieuwe loopfiets kan prima verkocht worden op 2dehands en van die dozen met oude kleertjes wordt de kringloopwinkel ontzettend blij. Ook spullen die echt niet meer bruikbaar zijn hoeven niet zomaar bij het restafval te worden gegooid. Versleten kleding kan naar de textielbak, kapotte apparaten kunnen ingeleverd worden en zo is er voor bijna alles wel een plekje waar het naartoe kan.


4. Herbruikbaar

Op dit moment leven we in een samenleving met een wegwerpcultuur en kinderen zijn hier grootgebruikers van. Denk aan luiers, rietjes, poetsdoekjes en boterhamzakjes, allemaal producten die we eenmalig gebruiken en daarna weggooien. Een belangrijke stap om afval te reduceren en plastic verbruik te minderen is daarom om over te stappen op herbruikbare producten. Voor bijna alles wat we nu na één keer gebruiken weggooien is wel een herbruikbare variant te vinden. Naast dat dit beter is voor het milieu, bespaart het vaak ook een hoop geld.


Natuurlijk hoef je niet meteen alles om te gooien. Het is belangrijk om klein te beginnen en stap voor stap over te gaan op duurzamere producten. Maak ook altijd eerst op wat je nog in huis hebt voordat een nieuwe, duurzamere variant koopt want weggooien is al helemaal niet duurzaam. We geven je een aantal voorbeelden herbruikbare producten maar deze lijst is zeker niet volledig dus ga ook zelf op onderzoek uit naar wat je zou kunnen vervangen.

  • Herbruikbare luiers: merken die we kunnen aanraden zijn Totsbots, Popolini en Petit Lulu

  • Metalen of siliconen rietjes

  • Hervulbare waterfles

  • Broodtrommel of herbruikbare zakjes

  • Wasbare doekjes: hiervoor raden we Cheekywipes aan

  • Herbruikbare keukenrol om vuile kinderhandjes en -mondjes af te vegen

De meeste bovenstaande producten zijn verkrijgbaar in de ecologische (web)shop Doekjes en Broekjes.


duurzaam leven met kinderen tips belgie

5. Geef het door


Al deze duurzamere keuzes maken we natuurlijk vooral om een gezonde planeet achter te laten voor onze kinderen. Daarom is het doorgeven van jouw bewustzijn aan je kinderen een belangrijke manier om een positieve impact te maken. Praat met je kinderen over het milieu en klimaatverandering, leer je kinderen over de duurzame keuzes die jij als ouder maakt en betrek je kinderen ook door ze te leren hoe ze zelf kunnen helpen.


Kinderen zijn gemotiveerder en nieuwsgieriger dan je denkt als het op dit soort onderwerpen aankomt, zolang je het maar begrijpelijk maakt. Neem je kinderen mee naar een pluktuin om zelf lokaal fruit te plukken, ga een stuk met ze fietsen in plaats van met de auto en laat ze helpen met oud speelgoed wegbrengen naar de kringloopwinkel. Kinderen doen hun ouders graag na, dus als jij bewuste keuzes maakt zal je kind dit normaal vinden en jouw gewoontes overnemen.



Over Babysits

Dit artikel is geschreven samen met Babysits. Via dit babysitting platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny en onthaalouder in jouw buurt vinden!


Over Mixua

Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.


Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:

Facebook @mixua.eco

Instagram @mixua.eco





Comments


bottom of page