Je bent zeker niet alleen als je op zoek bent naar manieren om je energieverbruik te verlagen. Het is niet alleen duurzaam, het is voor velen ook broodnodig tijdens deze energiecrisis. Zowel op lange, als korte termijn kan je je energieverbruik verminderen. Voor onze planeet én ons factuur.
1. Wat kan je op korte termijn aanpakken?
Op korte termijn voor deze winter kan je natuurlijk niet je hele huis gaan renoveren of isoleren. Wat je wél kan doen, zijn kleine ingrepen zoals slim werken met de thermostaat en die al een graadje of 2 lager te zetten. Je verwarming hoeft daarbovenop niet de hele avond te branden. Als je bijvoorbeeld onder je dekentje in de zetel ligt of binnen aan het sporten bent, kan je je verwarming al heel wat minder zetten.
Daarnaast kijk je ook best je elektrische toestellen na. Zijn deze al sterk verouderd of maken ze heel wat lawaai? De kans is groot dat je ijskast of diepvries dan erg veel verbruikt.
Last but not least: als je het nog niet hebt gedaan, vervang al je lampen door een led lamp. Doe een dikkere trui aan, vertoef wat meer samen in dezelfde ruimte en wees spaarzaam met het licht. Je zal merken: met enkele kleine ingrepen, kan je al heel wat minder energie gebruiken. En wie vindt dekentjes, kaarsen en gezellige avonden bij elkaar nu niet gezellig?
2. Wat met isolatie?
Isolatie is een langetermijnproject waar velen het budget of tijd niet voor hebben. Toch loont het de moeite om hierin te investeren aangezien het grootste aandeel van je energieverbruik de verwarming is in de winter. Hierbij neem je alles onder de loep: van het dak en de muren, tot de ramen en de vloer. Bij oudere huizen kunnen isolatiefolie en tochtstrips ook al heel wat isolatie geven. Langs de andere kant zijn veel moderne huizen al erg goed geïsoleerd, maar verliezen ze toch nog wat warmte. Denk eraan om voor isolerende binnenzonwering te kiezen, zoals rol- of vouwgordijnen. Niet alleen houden zij in de zomer de hitte buiten, ze zorgen er ook voor dat de warmte binnen minder snel verloren raakt.
3. Investeer in duurzame energiebronnen
Op lange termijn is een duurzame of hernieuwbare energiebron nog steeds de beste optie. Niet alleen zijn dit energiebronnen waar er geen CO2 bij vrijkomt, het zijn ook energiebronnen die ons meer energie autonoom maken. Daarom wordt nog steeds bij nieuwbouw aangeraden om te investeren in zonnepanelen of een zonneboiler, alsook waterputten. Daarnaast zorgen groepsaankopen bij duurzame energie er ook voor dat het de meest sociaal correcte energie is waarbij bedrijven worden aangezet om te investeren in groene energie.
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments