Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld. Belgen drinken zo'n 19,5 miljoen kopjes koffie per dag. Hierdoor ontstaat een enorme berg koffieafval. Deze koffieprut wordt grotendeels verbrand waardoor er een onnodige hoeveelheid CO2 uitstoot plaatsvindt. Met deze blog laten we zien wat je zelf allemaal met koffiedrab kunt doen in je huis, tuin of als beauty-toepassing. Ook brengen we enkele bedrijven onder de aandacht met innovatieve, circulaire oplossingen voor koffieafval.
Verse koffieprut zal in een afgesloten bak of zak snel schimmelen. Om dit te voorkomen kun je het beste de koffiedrab meteen gebruiken. Wil je het toch bewaren, zorg dan dat deze gedroogd is. Dit kun je doen door het uit te spreiden bijvoorbeeld op een bord of op bakpapier. Koffiepads-gebruikers knippen eenvoudig de pad open en is dan klaar voor hergebruik.
Koffiedik gebruik in je huis
1. Verwijdert ongewenste geuren Op de eerste plaats absorbeert koffiedik geuren. Als alternatief voor bakingsoda kun je een schoteltje koffiedik in je koelkast zetten wanneer hier nare geuren zijn ontstaan. Heb je niet gewenste geuren op andere plekken in huis, de kelder, garage of in de auto? Maak dan van een oude sok of panty een geurbal van koffiedik en hang die in de desbetreffende ruimte op.
2. Maak pannen schoon
Koffiedik heeft een schurende en reinigende werking. Vieze pannen maak je op een milieuvriendelijke wijze hiermee schoon. Een klein beetje koffiedik op een borstel en schrobben maar.
3. Gebruik tegen verstoppingen van de gootsteen- of de badkamerafvoer
Natuur soda opgelost in heet water heeft een vetoplossende werking. Dit kun je wekelijks of maandelijks gebruiken als voorzorgsmaatregel tegen verstoppingen van de gootsteen- of de badkamerafvoer. Maar wist je dat koffiedik dezelfde werking heeft? Omdat koffiedik vet aantrekt, kun je het gebruiken om de afvoer te ontstoppen, want het neemt oud vet mee. Het handigst is om dit als voorzorgsmaatregel te doen want anders kun je een omgekeerd effect krijgen waardoor er juist ontstopping ontstaat. Vermeng de drab met heet water alvorens het door de gootsteen te gieten.
4. Behandel krassen op meubels
Wanneer er lichte krassen zijn ontstaan op donkere meubelstukken kun je met een mengsel van koffiedik, azijn en warm water de kras behandelen.
In de tuin
5. Verbetert de bodemstructuur en drainage
Zowel voor potten als velden verbetert koffiedik de bodemstructuur en drainage. Het trekt wormen aan die voor zuurstof in de grond zorgen en weert gevaarlijke parasieten.
Bescherm je tuin tegen slakken en mieren door koffiedrab in of rond de tuin te strooien. Mieren raken gedesoriënteerd door de geur en gaan andere routes zoeken. In het zeldzame geval dat er kakkerlakken zijn, zet je een glazen pot met koffiedik en eventueel water in de grond als lokdoos, met een kleine opening zodat ze er makkelijk in kunnen maar niet makkelijk uit kruipen.
6. Beschermt tegen muggensteken Wil je lekker in je tuin genieten van een zomeravond maar vallen muggen je lastig? Koffiedrab zorgt voor een duurzame oplossing! Leg de drab op een bord met een brandend stukje houtskool in het midden en de zogenaamde koffiewierook beschermt je tegen muggensteken.
7. Houdt katten weg Ook katten houd je van je planten en kruiden vandaan als je wat koffieprut in de tuin strooit. Koffiedrab is licht zuur. Om deze reden zullen sommige planten er goed op gedijen en anderen juist niet. Pas dus op waar je koffieafval strooit. Wortelen, pompoenen en tomaten houden van een zure grond, net als rozen, lavendel en hortensia’s.
Beauty toepassingen
Misschien heb je dit nooit geweten maar koffiedik heeft verschillende positieve eigenschappen en kun je toepassen voor beauty doeleinden.
8. Gebruik als bodyscrub Als scrub vermeng je gedroogde koffiedrab met olijfolie, en eventueel suiker of zout tot het een lekker smeersel is. Gebruik dit als body scrub onder de douchen je zult merken dat je huid perzikzacht aanvoelt. Als je cellulitis hebt, besteed dan extra aandacht aan je benen en billen. Cafeïne zorgt voor een betere doorbloeding en stimuleert vetverbranding. Tezamen met goede voeding, hormoonbalans en lichaamsbeweging kan je een gavere huid krijgen. Wat voor je lichaam geldt, werkt ook voor je handen: een beetje koffiedik op je handen met wat water en je handen worden schoon en voelen zacht aan. Het helpt trouwens ook tegen knoflookgeur, mocht je in de keuken bezig zijn geweest.
9. Helpt tegen wallen en donkere kringen
Koffiedik met olie tot een fijne pasta mengen en onder je ogen aanbrengen, helpt tegen wallen en donkere kringen. Het geeft je gezicht een boost en zal een fris en stralend gevoel geven.
10. Geeft je haar een mooie glans
Let op, deze tip is alleen voor degenen met donker haar! Meng opnieuw koffiedik met olie, smeer je haar ermee in en masseer je hoofdhuid: dit stimuleert de doorbloeding. Laat het vervolgens even intrekken en spoel het vervolgens uit. Je haar krijgt er een mooie glans door.
Innovatieve producten
11. Zeep van koffiedik en sinaasappelschil
We hebben al verteld dat je met koffiedik je handen kunt schoonmaken, het heeft namelijk een scrubeffect. Nu is er een bedrijf dat van koffiedik en sinaasappelschil een heerlijk ruikend zeepje maakt. De zeep is er in vaste vorm, als vloeibare handzeep in een flesje en in een dispencer. Afval is geen afval meer, maar is een nieuw product geworden. www.unwaste.nl
12. Kweek oesterzwammen
Oesterzwammen groeien op een mengsel van koffiedik en organische ingrediënten. Wanneer je dit mengsel samen met sporen van de paddenstoelen een aantal weken in een zak laat staan, vormen zich witte draden: het begin van de oesterzwam. Je kunt dit zelf thuis uitproberen maar de kweker doet dit op grote schaal. https://www.degraafgroep.nl/afval-verwerken-recyclen/koffiedik-hergebruik
13. Bekers van koffieafval
Het bijzondere koffieservies, bestaande uit bekers met cover, en kop & schotels in drie maten, wordt gemaakt in Duitsland van koffieafval en ander duurzaam materiaal. Dit product kan in de vaatwasser, is licht van gewicht en heeft een milde koffie-geur. www.kaffeeform.com
14. Bio-pallets van koffiedik en houtzaagsel
Al enkele jaren zijn meerdere bedrijven bezig met het maken van bio-pallets. De grondstof hiervoor is koffiedik en houtzaagsel. Bij verbranding in een palletkachel blijft er minder as over, heb je minder CO2 uitstoot en levert het een besparing van fossiele brandstoffen en gas op.
15. Plaatmateriaal voor vloeren en meubels
Van plantaardige hars en koffiedik worden door Touch of Nature in België plaatmateriaal gemaakt voor vloeren en meubels. Elke plaat bevat zo’n 30% koffiegruis en geeft je vloer een warme en luxueuze uitstraling. De platen zijn in verschillende kleuren te bestellen. www.touchofnature.eu/projects/walking-on-coffee
16. 3D-printdraad, textiel en zuivering van water
De lijst van hergebruik van koffie-afval is groot. Denk aan 3D-printdraad dat op basis van koffieprut wordt gemaakt waardoor objecten een unieke, natuurlijke look krijgen. www.3dfuel.com
Of denk aan textiel waarbij koffiegruis aan een polymeer wordt toegevoegd om garens te maken waar sneldrogende, geurbestrijdende en UV-beschermende kleding van gemaakt wordt. www.scafefabrics.com Als laatste noem ik nog de mogelijkheid om tabletten van actieve kool toe te voegen aan waterzuiveringsinstallaties, door koffiegruis onder hoge druk en temperatuur om te zetten. Deze koffiegruis-tabletten halen zware metalen uit het water.
Over Sandra Smits
Inspiring Vibes is een initiatief van Sandra Smits, een ware liefhebber van Jamaica, co-founder van de tour business www.RappaRastaTours.com en reis-blogger. Sandra schrijft ook over fantastische, duurzame producten en holistisch gezond zijn. Met haar creatieve achtergrond als grafisch vormgever en personal coach is zij een ware inspirator met het hart op de goede plaats. ‘Meet her in her guidance, travels and writings!’
Over Mixua
Mixua gelooft dat iedereen een positieve impact kan maken. Daarom willen we inspireren op weg naar een meer ecologische levensstijl. Dit doen we via verschillende activiteiten zoals de Eco Tours, online workshops en online ontdekkingsgids.
Meer ecologische inspiratie en tips & tricks:
Facebook @mixua.eco
Instagram @mixua.eco
Comments